20.06.2011 г.

Моите герои vs. твоите герои

Голяма полемика се развива около паметника на Съветската армия, ей! Което, предполагам, значи, че художникът е постигнал целта си. Ето за това говоря, ако някой живее на Антарктида и не е чул.

По повода обществеността се раздели на два лагера, съответно клишираните ЗА и ПРОТИВ. Аз твърдо скачам при първите.

Драги ми ПРОТИВко,

Това са моите герои. Не тези, които са изобразени върху твоите, не. Моите герои не са защитниците на Доброто, подвизаващи се в комиксите, върху които се гради почти всяко американско, а и не само американско, детство. Моите герои са тези, които имат смелостта да застанат срещу теб, срещу мен, срещу всички нас, за да кажат, че положението не им харесва. От доста време се води спор по въпроса дали мястото на паметник на Съветската армия е в центъра на София, а и в България изобщо. Аз лично не се наемам да определям на кое къде му е мястото, а и малко хора ги вълнува въпросът аз от къде идвам и за какво се боря. Но съгласи се, драги мой, че, дали заради рампите, дали заради нещо друго, този паметник е повече от всичко в столицата ни символ на стрийт културата. Именно този паметник е мястото, което обединява младите (да не се чете с онзи тон на вътретрамвайна баба в четири следобед) в техните интереси. Именно там могат да се порадват на своите бордове, блейдове, байкове, да поиграят тенис на маса, пък ако ще и просто да изпият по бира, без да попадат под неодобрителните погледи на майки с колички, виждащи според тях ужасното бъдеще на децата си, и възрастни лейдис енд джентълмен, които смятат пушенето за смъртоносно оръжие номер едно (без специалното участие на Мел Гибсън в главната роля). В едно ще се съгласиш с мен, това е паметник на свободата. Само че за теб тя е националната свобода, донесена ни от „братята руснаци” (на теб може и да са ти братя), докато за мен е свободата на духа, свободата на онези, които са бъдещето. Не които ще го градят или от които зависи, които СА. В този паметник ти виждаш своите герои, загинали в името на велика кауза, аз виждам моите, живеещи в името на такава.

Да не говорим, че ако се даде поле за изява на наистина добрите художници, които имаме, градът ни може да стане едно много по-приятно място за живеене. Повечето защитници на „националното ни историческо наследство” обаче приемат това събитие, а и всички графити, като чист и прост вандализъм. Имам чувството, че повечето хора в милата ни татковина реагират на всеки опит за стрийт арт с „малките вандалчета пак ми драскат из града!!” Малките вандалчета обаче сигурно имат нещо да кажат, а? Но не, те са варвари, невъзпитани, потомци на безотговорни родители, които им позволяват да носят смъкнати гащи и да се врат из краката на хората. Така де, не стига, че са нахални, ми и се нахакали в автобусите с едни ми ти раници, само пречат на достопочтените възрастни хора!!

Повечето мнения обаче, развъртяли се из родното интернет пространство и из западните медии са положителни. Слава Богу. То, не че в криворазбрания патриотизъм има нещо лошо, но понякога е хубаво да погледнем на нещата от малко по-съвременен ъгъл. Не мислиш ли, драги ПРОТИВко, че развитието е нещо хубаво? Че зад действията на моите герои се крие нещо повече от драскачество и простотия? Че има някаква идея във всичко това, която ще видиш, ако разтвориш капаците пред очите си? Вярно, само след няколко часа, утре в 8, паметникът ще бъде почистен. Поне така казват. Но това не е твоя победа, закостенели ми приятелю. Това е наша победа от момента, в който започна, през всички скандали и спорове, които предизвика, през всички възторжени изказвания, до последната капка боя, която ще бъде изтрита. Защото идеята не можеш да измиеш, драги, тя остава.

Това е разликата между моите и твоите герои. Твоите олицетворяват миналото, моите са бъдещето.

18.06.2011 г.

Всичко е любов

Не мога да пропусна шанс за включване като гей парада.

Първо, няма да защитавам или нападам никого. Искрено вярвам, че всеки има право на избор как да живее живота си. Леле, какво клише изплюх. Но пък клишетата затова са клишета, защото са истина (второ клише в два реда!!)

Но да преминем към темата.

Те са различни, объркани, болни. Наричат ги как ли не, бият ги, отхвърлят ги и ги оплюват. И те правят парад, за да се борят срещу дискриминацията. Парадът обаче не води до отношение, по-различно от гореописаното. На „нормалните” не им харесва да гледат „различните”. От което пък „различните” се озлобяват срещу „нормалните”.

„Нормално! – измърмори презрително Неси. – А какво е нормално? Аз не знам къде е у хората тая граница. Ако изобщо има граница.” (Павел Вежинов – „Белият гущер”)

И на полесражението застават две основни гледни точки.

От едната страна е необходимостта от парад, от някакво действие, което да покаже, че всички в една демократична (все пак така я наричат) държава трябва да имат равни права – право на любов, на брак, правото спокойно да ходят по улицата, без да се срамуват от това, че обичат. За тях парадът е израз на желанието да живеят в едно по-свободно и разкрепостено общество, което не ги отрича и не си затваря очите пред омразата, дискриминацията и откритите насилствени действия. За тях парадът е начин да бъдат чути.

На отсрещния фронт стоят онези, за които „обществената норма” стои на първо място. Кой, питам аз, определя обществените норми? Защо аз имам право на любов, а хомосексуалистите - не? Казвате, че са болни. Медицински не е доказано. Казвате, че е въпрос на личен избор. Защо тогава да не изберат именно това? Казвате, че не е нормално (пак тази дума), че не могат да създават деца, следователно вървят срещу природата, но не можете да ме убедите, че се лашкате (извинете за израза) само с репродуктивна цел. Казвате, че едно дете, отгледано от хомосексуални родители, не може да израсне нормално. Най-много да му бъде създадено разкрепостено мислене. Което в XXI век (клише!) би могло само да му помогне. Или поне на мен ми се ще да вярвам, че светът не е консерва.

А аз стоя отстрани и наблюдавам тази битка. Не заемам страна. Защото за мен няма значение кой кого държи за ръка, кой с кого си ляга, кой кого обича. Не подкрепям събитието. Не смятам, че трябва да се прави парад за това, че определена група хора не искат да бъдат различни. Принадлежността към дадено общество не се демонстрира чрез излизане срещу него. Но и не се причислявам към онези, които са против. Подбудите им са грешни.

И на мен ми се иска всичко да е цветя, шарени рокли, слънце, мир и любов. Но не е. Като заклет пацифист ме е страх да си представя какво ще се случи довечера. Страх ме е, че призивът за обич и свобода на избора ще доведе само до нови безредици и физическо насилие.

Защото все още не сме дорасли да приемем различните като част от нас. Жалко, наистина.

6.06.2011 г.

Този ад води в Рая

Тъй като ми е трудно, а и нямам особено желание, да пиша пътеписи, но пък ми се искаше да драсна нещо за отминалите прекрасни три дни в Стара планина, и тъй като в главата ми все още нещата са леко хаотични, ще приложа впечатленията и спомените си в суров вид. Пък.

Ставаме рано. Кафе. Сандвичи.

Закъсняваме.

Ру събира багаж.

Второ кафе.

Е сега не виждам какво може да съм забравила... (Ру)

Вие що не пазарувате бе?!

Пазаруваме.

Връщаме се за палатката. (На Ру)

Тръгваме.

БАААХТИ РЕМАРКЕТО!

Пием бири.

Калофер.

БАААХТИ РЕМАРКЕТО!!

Централен Балкан.

Черен път.

Другия черен път.

Сизифе, горска нимфо...

БАААХТИ РЕМАРКЕТО!!!

Паркираме.

Дъжд.

Найлони.

Пътека.

Поляна. Дърво. Хапваме.

Тръгваме пак.

Бах, то далече бе.

Гора.

Дъжд.

Слънце.

Аптечка.

Чешма.

Мостче.

Стигнахме!

Другата пътека.

Катерене.

Е са вече стигнахме.

Падам на финала.

Хижа.

Куче бебе Гого! И бременна Бертичка!

Супичка.

Белот.

Бири.

Катерачи.

Само редник Райън...

Ракия.

Алеле среднощем, а нема те още...

Гара, гара, гол, стигнАха!

Спим.

Ботев? Ботев.

Кафе.

Коньове.

Зайчарник.

Бири.

Белот.

Чаве смотано!

Огън.

БАНАНААААААА!!!!

Скара.

Рожденици.

Подаръци.

Долно Пичковци... Спим...

Дъжд.

Тръгваме.

Горска фея.

Разплох.

БАААХТИ РЕМАРКЕТО!!!!

Brokeback Mountain...

Калофер? Калофер.

Карлово. Кръчма. Бири.

Не по тоя път, Ангеле!

Мордор...


Честит рожден ден, маймуно, беше страхотно! [=


В снимкова поредица може би би стояло малко по-ясно...

1.06.2011 г.

Но първи юни е денят на дедето

След има – няма два месеца... След има два месеца затишие реших, че тая няма да я бъде и е хубаво все пак да понапиша нещо. Само че Музо (онзи от „Илиада” – „О, музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев...” - сещате се) беше хванал гората и всичко, което започвах, беше твърде изсмукано от пръстите. А трябва да сме оригинални и да изпъкваме с нещо на фона на масата, все пак...

Та през последните два месеца НЕ коментирах основни събития като кралската сватба с всичките й шапки, рокли и сърдити момиченца, смъртта на Осама бин Ладен и абитуриентските балове. Поне на първо четене и преди второто кафе само за това се сещам. И в този пост... няма да наваксам. Не виждам смисъл да говоря за две вече отшумяли събития и един парад на модни катастрофи и псевдо-ексцентричност, с леки изключения от стилни момичета, които в по-голямата си част не могат да ходят на стилните си обувки, и добре облечени момчета, които се чувстват ужасно неудобно с риза и вратовръзка.

И понеже то не остана много от светските хроники, което да разтягам в поредния блог-пост, за който по-голямата част от обществото не подозира, освен да си поговоря за първи юни...

Сутринта четох една страхотна статия в Webcafé, която очерта контурите на това, което така или иначе от доста време ми се върти в главата. Замислих се как когато бях малка, преди има – няма 12 – 15 години, всяка вечер със съседските деца се събирахме на улицата и играехме на народна топка, криеница, гоненица, кър и какво ли още не, как се чувствахме като страхотни бунтари, когато се прибирахме по тъмно (респективно – към 8 – 8:30) и не си обличахме якетата, докато някой от родителите не надникнеше през терасата и не ни се скараше. Всяка вечер се прибирахме с рани, ожулени колене, цицини и синини на разнообразни места. „Банан” все още значеше просто банан, Червената Шапчица и баба й се измъкваха невредими от вълка, зайчето не опорочаваше всички горски обитатели, а Мечо Пух не убиваше Прасчо по всевъзможни гнусни начини. Повечето малки момиченца искаха да станат „барелини”, а момченцата – Батман или Супермен. Аз исках да стана адвокат, защото мама постоянно повтаряше, че говоря толкова много, че няма начин да не се занимавам с това. И всъщност до неотдавна смятах, че това е призванието ми, но едва ли. Като малка освен това рисувах. Вече не рисувам. Вече ме е страх от неодобрение. Не знам от чие точно, но ме плаши ужасно много. А като малка се страхувах от чудовището под леглото.

Обаче пораснахме. Вече се оглеждам и се страхувам, че ще трябва да отглеждам децата си в обещство, което смята за нормално да поставя навсякъде билборди, които гласят „Прекалено красива съм, за да работя!” и „Всички мислят, че съм мъртъв!” Ще трябва да ги водя на детски площадки, около които майките пушат по цигара (няма нещо по-противно от пушеща майка, ще ме извинявате) и си пият кафето преспокойно, докато не изпаднат в истерия, че детето им е паднало от люлката. Както се казваше в един сериал: „това са деца, а не домати”.

Но няма да емигрирам. Повтарям го от две години, т.е. откакто трябваше да реша къде и какво да уча. Няма да живея в чужбина.

Нещо започна да ми става твърде отрицателно, а никак не ми се искаше.

Искаше ми се да е един весел пост по повод деня на детето. Защото наистина ми стана мило, когато майка ми се обади да ми честити, въпреки че вече не съм съвсем дете, когато 80% от познатите ми пуснаха „Детство мое” във facebook, когато един даже пусна „Оранжевата песен”.

А преди само няколко часа братовчед ми се сдоби със син, да му и жив и здрав. Дано има детство като нашето.

Като за финал, преди да съм започнала отново да си смуча от пръстите уж оригинална проза, честит празник на всички. На децата, на порасналите и на родителите.